Τελευταία Νέα
Αρχική / Εργαλεία / Οδηγοί / Είδη Τρυπανιών
mytes trypaniou
Διάφορες Μύτες τρυπανιού

Είδη Τρυπανιών

Υπάρχουν πολλά είδη τρυπανιών καθώς και άλλων εξαρτημάτων τα οποία μας βοηθούν να ανοίξουμε τρύπα σε κάθε υλικό.

Όσοι ασχολείστε με μαστορέματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε καθώς και να ξέρετε ποιο είναι για κάθε δουλειά.

1. Ξεκινάμε με τα κλασικά τρυπάνια για τούβλο ή μπετόν. Τα αναγνωρίζουμε από την χαρακτηριστική όψη της κεφαλής τους. Βασικό εδώ ότι τρυπάμε τσιμέντο μόνο με κρουστικό δράπανο.

toublou

2. Τρυπάνια ξύλου. Τα αναγνωρίζουμε από την μύτη τους που είναι σαν βελόνα. Έχουν αυτή την μύτη για να διευκολύνουν στο κεντράρισμα αλλά έχουν και τα 2 αυτάκια για να κόβουν σωστά το ξύλο.

xylou

3. Τρυπάνια μετάλλου. Τα αναγνωρίζουμε από τις κοφτερές άκρες της κεφαλής τους. Εγώ χρησιμοποιώ αυτά και για το τρύπημα ξύλου.

metalou

4. Τρυπάνια SDS και SDS-Plus. Τα αναγνωρίζουμε από τις εγκοπές στην βάση τους. Είναι τρυπάνια για τούβλο, πέτρα ή τσιμέντο τα οποία μπαίνουν μόνο σε ειδικά δράπανα με την ένδειξη SDS. Το χαρακτηριστικό τους είναι η εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση με μια κίνηση και χωρίς την χρήση εργαλείου.

SDS Bits5. Τρυπάνια φτερού (Wood Spade or Paddle Bits). Τα συγκεκριμένα είναι μόνο για ξύλο και τα μεγέθη τους συνήθως ξεκινάνε από 12 χλστ. Χρησιμεύουν στο άνοιγμα μεγάλων τρυπών σε ξύλο.

φτερωτά Wood Spade or Paddle Bits6. Οφιοειδή τρυπάνια (Auger Drill Bits). Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και στις περιπτώσεις που πρέπει να ανοιχτούν βαθιές τρύπες. Το σχήμα τους διευκολύνει την απομάκρυνση των πριονιδιών καθώς ανοίγει η τρύπα.

7. Τρυπάνια Forstner. Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και κυρίως για τυφλές τρύπες. Π.χ. με αυτά ανοίγουμε τις τρύπες στα πορτάκια των ντουλαπών για να μπουν οι μεντεσέδες (κυριώς το 35 χλστ.). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διαμπερές τρύπες. Είναι χρήσιμα γιατί βγαίνουν σε διάφορα μεγάλα μεγέθη (από 15 χλστ. και πάνω).

Forstner bits8. Τρυπάνια για τζάμι.

tzamiou9. Τρυπάνι ρυθμιζόμενο. Χρησιμοποιείται για μεγάλες τρύπες σε ξύλο.

rythmizomeno10. Κατηγορία ποτηροτρύπανα. Χρησιμοποιούνται για μεγάλες τρύπες σε διάφορα υλικά.

α. Ποτηροτρύπανα ξύλου. Αυτά της δεύτερης εικόνας να μην τα προτιμάτε, δεν αξίζουν. Υπάρχουν φθηνά σετ από τα κανονικά.

Hole CutterHole Cutter χαλιαβ. Ποτηροτρύπανα μετάλλου

Hole Cutter metalγ. Ποτηροτρύπανα τοίχου. Χρησιμοποιούνται από τους ηλεκτρολόγους για να ανοίγουν τρύπες στον τοίχο για να βάζουν διακόπτες και πρίζες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA11. Κωνικά τρυπάνια ή κλιμακωτά (unibits). Πολύ χρήσιμα για το γρήγορο άνοιγμα τρυπών σε πλαστικά. Αν και έχω δει να τα χρησιμοποιούν και σε λεπτά μέταλλα (λαμαρίνες κτλ). Το μέγιστο πάχος του υλικού που μπορούν να τρυπήσουν εξαρτάτε από το ύψος του σκαλοπατιού τους. Υπάρχουν διάφορα σετ με διαφορετικό ύψος.

unibits κωνικά

12. Φρεζοτρύπανο. Με αυτό τρυπάς κάθετα και μετά διευρύνεις την οπή με οριζόντιες κινήσεις. Για παράδειγμα θέλουμε να ανοίξουμε μια τρύπα 8,2 χλστ. Ανοίγουμε με 8 χλστ. τρυπάνι και μετά «τρώμε» εσωτερικά την τρύπα με το φρεζοτρύπανο για άλλα 0,2 χλστ.

frezotrypano

13. Ρομποτρύπανο (Plug Cutter). Χρησιμεύει να κόβει στρογγυλές καβίλιες για να χρησιμοποιούνται ως τάπες που καλύπτουν τις κεφαλές βιδών. Δεν αποκλείετε να βολεύουν στο άνοιγμα τρυπών στην ζώνη 🙂

Barrel Plug Cuttersrompotrypanorompotrypano2

14. Αν και δεν είναι τρυπάνι, το Countersink χρησιμοποιείται για το άνοιγμα της οπής όπου θα χωθεί το κεφάλι της βίδας. Είναι χρήσιμο σχεδόν σε όλα τα είδη ξύλου αλλά απαραίτητο στα μέταλλα.Countersink bitCountersink2

 

Πηγήhttp://www.eftiaxa.gr/wp-content/uploads/2015/02/03/είδη-τρυπανιών/

Δημιουργός: eftiaxa

Δείτε επίσης

Μηχανή Αστροφωτογράφησης

Για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία χρειάζεται το αντικείμενό σου να έχει μπόλικο φως. Όταν το φως …

ντουλάπι θήκες

Ντουλάπι για πλαστικές θήκες

Σιγά σιγά αγόραζα αυτές τις πλαστικές θήκες για να βάζω μικροεξαρτήματα (παξιμάδια, ροδέλες κτλ). Πλέον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *